Ekoenergia - jak być przyjaznym dla środowiska?

13 maja 2007, 15:36

Szklarnie a efekt cieplarniany

Czy wiesz, że produkcja jednego kilograma warzyw pod szklarnią powoduje emisję kilku kilogramów CO2 do atmosfery? Zależy to oczywiście od paliwa, którym ogrzewana jest szklarnia i od paru innych czynników (pewnie jedne warzywa wymagają mniej ciepła niż inne), ale jest to i tak bardzo duża wielkość. Wyobraź sobie, że zamieniasz energię z węgla w energię (kaloryczność) warzywa. Jeden kilogram węgla na jeden kilogram pomidorów, ogórków, sałaty, czy innych warzyw.

I to w przypadku polskich pomidorów z polskiej szklarni. Ile CO2 kosztują pomidory z Argentyny, przywiezione do Polski samolotem, nie wiem.

3 komentarzy:

Anonimowy pisze...

Co ty za głupoty piszesz, a kto powiedział że wszystkie szklarnie są ogrzewane węglem. Teraz istnieją tzw inteligentne szklarnie, które ocieplane są energią ze źródeł odnawialnych.

Krzysztof Lis pisze...

Przecież napisałem, że zależy to od paliwa, którym ogrzewana jest szklarnia...

Anonimowy pisze...

gdzie kupić pomidory z argentyny? zimą te szklarniowe są beznadziejne. zero smaku :(

Prześlij komentarz